Smaczny obiad w 30 minut? To możliwe! Sprawdź przepisy przetestowane na mojej rodzinie.

Gdyby moje dzieci miały ustalać jadłospis na cały miesiąc, ograniczyliby się do trzech dań: lasagne, kotletów z kurczaka pod musztardową pierzynką i domowych hamburgerów. Czy podobnie jest u Ciebie? Menu ogranicza się do kilku dań? Dlatego co jakiś czas wertuję książki kucharskie, przeglądam strony internetowe z przepisami i szukam czegoś nowego, co posmakowałoby całej rodzinie. Najlepiej by było, gdyby do tego, te dania same się robiły, a jak nie, to chociaż, żeby wykonanie ich zajęło nie więcej niż pół godziny. I wiesz co? Są takie dania! Do tego bardzo smaczne! Takimi sprawdzonymi przepisami, dzisiaj się z Tobą podzielę. Będzie również przepis na osławioną lasagne, przysmak nie tylko kota Garfielda, ale i nasz!

obiad w pół godziny

Sprawdź poprzednie zestawienie przepisów w pół godziny na dania z kurczaka

Jak przy poprzednim wpisie, dodam tylko, że ten wpis chodził mi po głowie od dawna. Był tylko mały problem – założyłam sobie, że do każdego przepisu dodam zdjęcie. Tylko tak się złożyło, że zajęło mi to mnóstwo czasu, a z efektu końcowego nie byłam zadowolona, bo albo zdjęcia wyszły zbyt jasne, zbyt ciemne lub za słabo wykadrowane, albo moja rodzina szybciej łapała za talerze niż ja za aparat. Dlatego wrzucam przepisy bez fotek, ale mam do Ciebie prośbę – gdy zrobisz danie, cyknij zdjęcie, a ja dodam je obok przepisu. Co Ty na to? Chcesz mieć swój udział w tworzeniu przepisownika? To do dzieła!

  1. Polędwiczka w glazurze (by Jamie Oliver)

Na pewno znasz Jamiego Olivera – brytyjskiego kucharza, autora wielu książek kulinarnych. W jednej z nich znalazłam przepis na przepyszne polędwiczki. A oto i on:

Składniki na sos:

  • 4 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki sosu worcester

  • 4 łyżki soku jabłkowego

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka tabasco

Pozostałe składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa

  • sól, pieprz

  • ziele angielskie

  • oliwa

Wykonanie:

  • polędwiczkę rozetnij przez środek do połowy głębokości

  • lekko ją rozpłaszcz, natrzyj solą, pieprzem i zielem

  • zmieszaj składniki na sos

  • polędwiczka obsmaż na oliwie na złoty kolor

  • przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz z sosem w temperaturze 180’C przez ok. 20 minut

  1. Polędwiczki musztardowe

Uwielbiam to danie, nie tylko za smak, ale i za to, że szybko jest gotowe. I jeszcze nie zdarzyło się, aby jakiekolwiek dziecko przy nim marudziło. Nie tylko moje 🙂

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka mąki

  • 1,5 szklanki wody

  • 5 łyżek ostrej musztardy

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • sól

Wykonanie:

  • polędwiczki pokrój na plastry

  • każdy kawałek posmaruj z obu stron musztardą i posól z wierzchu

  • podsmaż je na oleju, aż z wierzchu będą jasne

  • zdejmij z patelni polędwiczki, a do tłuszczu dodaj łyżkę oleju, łyżkę mąki i zamieszaj

  • po chwili dolej wodę, pieprz i łyżkę musztardy

  • włóż polędwiczki i duś kilkanaście minut, aż będą miękkie w środku, a sos trochę odparuje

  1. Polędwiczki z fetą, pomidorami i szparagami

Już wiesz jakie są ulubione dania moich dzieci, a teraz czas na mój przysmak! Jak ja bym chciała, żeby sezon na szparagi trwał znacznie dłużej! Wyobrażasz sobie, że kiedyś ich nie znosiłam? A teraz nie mogę się doczekać kiedy pojawią się w warzywniaku!

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe

  • 5 szparagów

  • 10 sztuk suszonych pomidorów

  • 10 kosteczek fety

  • 1 puszka pomidorów

  • kilka listków świeżej bazylii

  • 3 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • szparagi obierz i ugotuj

  • polędwiczki pokrój na 10 części, każdą rozbij i przypraw

  • na każdym z kawałków ułóż: pół szparaga, 1 suszony pomidor i kosteczkę fety

  • zwiń w roladkę i ułóż w brytfance

  • ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę

  • w garnku połącz pomidory wyjęte z puszki razem z zalewą, z czosnkiem i bazylią

  • powstałym sosem polej kotlety

  • piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C

  1. Klopsiki z makaronem

Jedno z pierwszych dań, jakie nauczyłam się przygotowywać. To połączenie klasycznego spaghetti z okrągłymi pulpecikami. Może trudno Ci jest to sobie wyobrazić, ale jest naprawdę pyszne!

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 3 łyżki mąki

  • 1 łyżka masła

  • 1 szklanka soku pomidorowego

  • liść laurowy

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

  • starty ser

  • makaron spaghetti

Wykonanie:

  • posiekaj cebulę

  • wymieszaj mięso z cebulą i jajkiem

  • dodaj sól i pieprz

  • z dobrze wyrobionej masy, formuj niezbyt duże klopsiki i obtaczaj je w mące

  • smaż z obu stron na oliwie

  • w rondlu rozgrzej resztę oliwy i masło, wsyp mąkę i smaż na małym ogniu, cały czas mieszając

  • wlej sok pomidorowy i nadal mieszając doprowadź do wrzenia

  • dodaj liść laurowy, sól i pieprz

  • sos gotuj pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez 5 minut

  • włóż do sosu usmażone klopsiki i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut

  • podawaj z makaronem, wierzch możesz posypać serem

  1. Lasagne

Słynna Lasagne! Danie, po którym moje dzieci chcą mnie wysłać do Master Chefa. Nie wiem czy słusznie? Sprawdź sama!

Składniki:

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 1 szklanka mleka

  • mały koncentrat pomidorowy

  • 500 g mięsa mielonego

  • bazylia, oregano, majeranek

  • starty żółty ser

  • makaron lasagne

Wykonanie:

  • w rondelku roztop masło

  • dodaj mąkę i mieszaj przez chwilę

  • dolej mleko i mieszaj aż do zagotowania

  • dodaj przyprawy – sos beszamelowy gotowy!

  • na patelni podsmaż mięso

  • dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy

  • na dno naczynia żaroodpornego wylej odrobinę oleju

  • układaj warstwami – lasagne, mięso, sos beszamelowy, żółty ser i znowu: lasagne, mięso …

  • wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180’C

  1. Boeuf Strogonow

Próbowałaś kiedyś dania o tej nazwie? To teraz będziesz miała okazję! Przepis pochodzi z książki „Obiad w pół godziny” Renaty Pacer

Składniki:

  • 50 dag polędwicy

  • 25 dag pieczarek

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • łyżka masła

  • 2 łyżki mąki

  • cebula średniej wielkości

  • szklanka śmietany 22%

  • mały koncentrat pomidorowy

  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • w garnku rozgrzej masło i łyżkę oliwy, mieszając zrumień pokrojoną w półplastry cebulę i pieczarki

  • polędwicę pokrój w cienkie plasterki, później w paski o szerokości ok. 1 cm

  • na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż mieszając połowę przygotowanej polędwicy

  • w ten sam sposób zrób z drugą częścią, ale pod koniec smażenia oprósz je mąką

  • do garnka z cebulą i pieczarkami dodaj mięso, śmietankę, koncentrat, mieloną paprykę, sól i pieprz

  • mieszając, zagotuj potrawę

  1. Wieprzowina duszona z pieczarkami i kukurydzą

Danie proste, smaczne i pożywne! Dla Ciebie prosto z książki „Obiad w pół godziny”

Składniki:

  • 30 dag wieprzowiny (schab, szynka)

  • 15 dag pieczarek

  • cebula

  • mała czerwona papryka

  • puszka kukurydzy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • szklanka bulionu

  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • mięso pokrój w cienkie paseczki, cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w paseczki, a pieczarki w plasterki

  • kukurydzę odsącz z zalewy

  • w rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż mięso na dużym ogniu (ok. 3 ,minuty)

  • wyciągnij mięso

  • do rondla włóż masło, rozgrzej, zeszklij cebulę (ok. 2 minuty)

  • wsyp pokrojone pieczarkami i paprykę, smaż mieszając (ok. 3 minuty)

  • wlej bulion, dodaj mięso i kukurydzę

  • zagotuj, dopraw do smaku solę i pieprzem

  • przykryj i duś na małym ogniu przez 15 minut

  • gdy mięso będzie już miękkie, zagęść sos mąką rozprowadzoną 4-5 łyżkami zimnej wody i zagotuj

Jak zauważyłaś nie są to dania dietetyczne, nie są też eko, ale mają jedną ogromną zaletę: są mega smaczne! Nie martw się, nie będziesz po nich przypominała Kota Garfielda. Nawet po Lasagne!

Znalazłaś coś co Cię zaciekawiło? Daj znać jak wypróbujesz! I podziel się swoimi sprawdzonymi obiadami, bo przepisów nigdy za wiele!


Cześć! Miło mi, że zajrzałaś na moją stronę! Jestem Sylwia - mama dwóch fantastycznych chłopców, miłośniczka trendu "Zrób to sam" i wyszukiwania trików ułatwiających życie (albo raczej nic nierobienie). Czytam książki prawie tak szybko, jak biegam za dziećmi, wolne chwile spędzam na spacerach szukając ciekawych kadrów.

Polub moją stronę na Facebooku: https://www.facebook.com/Mamawdomu/
Zajrzyj na mój Instagram: https://www.instagram.com/mamawdomu//
Zerknij również do mojego sklepu: http://www.mamawdomu.pl/sklep//


Reklama:
Będzie mi miło, gdy podzielisz się tym wpisem z innymi 🙂
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest

Jeden komentarz w poście “Smaczny obiad w 30 minut? To możliwe! Sprawdź przepisy przetestowane na mojej rodzinie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *