Szybkie i łatwe pomysły na obiad w 30 minut – część I: dania z kurczakiem (+pdf do pobrania)

Przyznaję, że gotowanie jest tym, co sprawia mi przyjemność. Jednak nawet te przyjemne czynności nie powinny zabierać mnóstwa czasu. Dlatego testując nowe przepisy, zwracam uwagę na czas potrzebny do ich wykonania i najczęściej wybieram te, które przygotuję w nie więcej jak godzinę. No może od święta czy w weekendy gotuję czy piekę coś naprawdę długo, na co dzień jednak staram się spędzać w kuchni mniej czasu. Postanowiłam podzielić się z Tobą sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Dla ułatwienia wrzuciłam je w formie pdf, abyś mogła pobrać ja na swój komputer i mieć pod ręką. Uwierz mi, że te dania wiele razy ratowały mnie z opresji, gdy zaatakował nas mały (lub wielki) głód. Dziś część pierwsza – dania z kurczaka, a już za dwa tygodnie (tyle dam Ci czasu na przetestowanie przepisów) dodam kolejne przepisy!

przepis szybki obiad kurczak

Przyznaję, że ten wpis chodził mi po głowie od dawna. Był tylko mały problem – założyłam sobie, że do każdego przepisu dodam zdjęcie. Tylko tak się złożyło, że zajęło mi to mnóstwo czasu, a z efektu końcowego nie byłam zadowolona, bo albo zdjęcia wyszły zbyt jasne, zbyt ciemne lub za słabo wykadrowane, albo moja rodzina szybciej łapała za talerze niż ja za aparat. Dlatego wrzucam przepisy bez fotek, ale mam do Ciebie prośbę – gdy zrobisz danie, cyknij zdjęcie, a ja dodam je obok przepisu. Co Ty na to? Chcesz mieć swój udział w tworzeniu przepisownika? To do dzieła!

  1. Kurczak pod musztardowo- serową pierzynką

Nie potrafię Ci powiedzieć skąd mam przepis na to danie, ale powiem jedno – to jedno z ulubionych dań moich chłopaków. I wcale nie przesadzę, gdy napiszę, że oni mogliby tego kurczaka jeść codziennie! Ciągle o niego proszą (na zmianę z lasagne), a mi powoli się przejada, mimo że naprawdę smakuje wyjątkowo. Spróbuj i powiedz co o nim myślisz!

Składniki na 4 porcje:

  • 2 filety z kurczaka

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki musztardy

  • garść startego żółtego sera

  • 2 ząbki czosnku

  • bułka tarta

  • przyprawy (sól, słodka papryka, zioła prowansalskie)

Wykonanie:

  • przekrój oba filety tak, aby otrzymać 4 cieńsze kotlety

  • ułóż je na wysmarowanej masłem blaszce, posyp solą i słodką papryką

  • w miseczce wymieszaj: majonez, musztardę, ser, zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę

  • nałóż grubą warstwą na kotlety, z wierzchu posyp je bułką tartą

  • piecz w temperaturze 200’C przez ok. 25-30 minut

 

  1. Kotlety „dzikuski”

Kolejny przepis, w który w mojej kuchni funkcjonuje od przynajmniej 10 lat. A może i dłużej? Warto go zapamiętać, przydaje się, gdy w lodówce został Ci tylko kawałek kurczaka, a chcesz aby najadło się nim kilka osób.

Składniki na 4 porcje:

  • pojedyncza pierś z kurczaka

  • łyżka mąki

  • łyżka majonezu

  • garść startego żółtego sera

  • jajko

  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • filet pokrój w drobną kostkę

  • dodaj majonez, ser, jajko i mąkę

  • dopraw do smaku i wymieszaj

  • smaż na oleju, nakładając masę łyżką

 

  1. Shoarma

Dawno, dawno temu znalazłam ten przepis na forum, nie pamiętam jakim, ale przepisałam go do zeszytu i co jakiś czas do niego wracam.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

  • 25 dag żółtego sera

  • 30 dag pieczarek

  • 2 cebule

  • czerwona i żółta papryka

  • przyprawy (sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra)

  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

  • mięso pokrój w kostkę, zasyp przyprawami, zalej olejem i odstaw na kilkanaście minut do lodówki

  • pieczarki i cebulę pokrój w plasterki, a paprykę w paski

  • usmaż pieczarki na oleju, a gdy puszczą sok, dodaj cebulę i paprykę

  • dopraw warzywa solą, pieprzem i smaż aż się zarumienią

  • na drugiej patelni podsmaż mięso, gdy będzie gotowe dodaj je do warzyw

  • posyp danie startym serem

 

  1. Makaron zapiekany z kurczakiem i szpinakiem

Przepis pochodzi ze strony Kwestiasmaku.com – przyznaję, że często z niej korzystam, bo jest tam wiele dań, które smakiem trafia w moje gusta. Tak było i w tym przypadku!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

  • 150 g makaronu penne

  • 100 g szpinaku

  • 8 kawałków suszonych pomidorów

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 100 g startego żółtego sera (parmezan lub żółta mozarella)

  • 80 g sera camembert

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • przyprawy (1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz)

Wykonanie:

  • pokrój kurczaka w kostkę, dopraw go przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj łyżkę oliwy

  • ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu

  • piekarnik rozgrzej do 200 stopni

  • krótko obsmaż kurczaka na łyżce oliwy

  • dodaj szpinak i pokrojone na kawałki pomidory, wyłóż na talerz

  • do patelni (lub małego garnka) wlej śmietankę, dodaj camembert i połowę startego sera

  • mieszając podgrzewaj aż sery się roztopią i utworzą sos

  • wymieszaj makaron, szpinak, kurczaka, pomidory i sos, a następnie włóż do naczynia do zapiekania

  • posyp wierzch pozostałym serem

  • wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut

 

  1. Penne z kurczakiem, pesto i cukinią

Tym przepisem dzieliłam się już na blogu, ale jest po pierwsze: tak smaczny, a po drugie: tak szybki w wykonaniu, że musiał tu być.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

  • 200 g makaronu penne

  • 1 średnia cukinia

  • 1 mały słoik pesto

  • 8 suszonych pomidorów

  • 4-5 łyżek prażonych pestek z dyni

  • 100 g żółtego sera do starcia

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  • makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu

  • filety pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i podsmaż na oliwie

  • obierz cukinię i pokrój ją na cieniutkie paseczki (najlepiej obierakiem do warzyw)

  • podduś cukinię na patelni z odrobiną oliwy

  • pomidory pokrój na cieniutkie paseczki

  • wymieszaj makaron z pesto, cukinią, pomidorami i kurczakiem

  • posyp startym serem i pestkami dyni

 

  1. Tortilla z kurczakiem

To chyba najszybsze danie z całego zestawienia. Najlepsze, gdy nie masz czasu na długie przygotowywanie obiadu.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

  • 4-8 tortilli

  • pomidor

  • ogórek

  • sos czosnkowy

  • przyprawa do gyrosa

Wykonanie:

  • pokrój kurczaka w kostkę i podsmaż go na patelni

  • pod koniec smażenia dodaj przyprawę do gyrosa

  • podgrzej tortille

  • wysmaruj ją od środka sosem czosnkowym (polecam też hummus lub gęsty jogurt naturalny z dodatkiem ziół)

  • dodaj kurczaka, pokrojone na plasterki warzywa i zawiń tortille

 

  1. Leczo z kurczakiem

To ponownie pomysł od kwestiasmaku.com bogaty w warzywa i niepowtarzalny smak!

Składniki:

  • 250 g filetu z kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • czerwona papryka

  • średnia cukinia

  • 4 pomidory

  • 1/2 szklanki bulionu

  • 1/4 szklanki białego wina

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki oliwy

  • przyprawy (sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki kurkumy)


Wykonanie:

  • cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy

  • dodaj resztę oliwy i dołóż pokrojonego w kostkę kurczaka, dopraw go solą, czosnkiem i przyprawami

  • dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszaj

  • smaż mieszając co chwilę przez około 2 minuty

  • wlej wino i odparuj

  • pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę, dodaj do garnka i zagotuj

  • wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj bez przykrycia ok. 10 minut aż warzywa będą miękkie

 

  1. Kurczak słodko-kwaśny

Akurat wczoraj jedliśmy to danie. I co? Zdecydowanie polecamy! Najlepiej w duecie z ryżem. Autor: ponownie kwestiasmaku.com

Składniki:

  • 350 g piersi z kurczaka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 marchewka

  • 1/4 ananasa (lub 4 plasterki ananasa w puszce)

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki startego imbiru

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/4 soku z cytryny

  • 3 łyżki ketchupu

  • 1 łyżka oleju roślinnego

Wykonanie:

  • pokrój paprykę w kostkę, marchewkę obierz i pokrój w słupki

  • ananasa pokrój na cienkie plasterki

  • kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i wymieszaj z mąką ziemniaczaną

  • na oleju podsmaż kurczaka, pod koniec dodaj starty imbir, czosnek i pieprz

  • dodaj paprykę, marchewkę i co chwilę mieszając smaż przez ok. 3 minuty

  • dodaj ananasa, wymieszaj i smaż ok. 2 minut

  • zwiększ ogień, wlej sok z cytryny, 3 łyżki wody i zagotuj

  • dodaj ketchup, wymieszaj i gotuj jeszcze przez minutę

 

  1. De volaille

Klasyka. Ale jaka pyszna klasyka! Przepis autorstwa Macieja Kuronia, znaleziony w książce „Smaczne dania z Biedronką”.

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka (1 pierś na osobę)

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • mąka

  • bułka tarta

  • masło

  • olej

  • sól, pieprz

  • 1/4 łyżeczki mieszanki suszonych ziół – majeranek, oregano, tymianek, czosnek

Wykonanie:

  • filety lekko zbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem

  • z masła, ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i czosnku robimy masło ziołowe

  • grudkę masła ziołowego układamy pośrodku płata piersi i zwijamy w rulonik

  • obtaczamy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce

  • smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienia

 

  1. Filety z kurczaka zapiekane z pesto, pomidorem i mozzarellą

Przepyszne kotlety, które warto zrobić! Zgadnij czyj przepis? Ponownie z kwestii smaku!

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

  • 100 g mozarelli

  • 4 łyżki zielonego pesto

  • 1 pomidor

  • oliwa

  • bazylia do dekoracji

Wykonanie:

  • rozgrzej piekarnika do 180’C

  • filety przekrój równolegle do deski na dwa cieńsze kotlety

  • dopraw mięso solą, pieprzem i wysmaruj oliwą

  • wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut

  • posmaruj filety pesto, na wierzch połóż cienko pokrojone plasterki pomidora, dopraw solą, pieprzem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut

  • pomidory posyp startą mozzarellą i piecz przez 5 minut.

Obiecałam, że wszystkie przepisy znajdziesz również w wersji pdf, zatem proszę bardzo kliknij tutaj i zapisuj. Możesz udostępnić wpis na swojej tablicy na FB – kto wie kiedy się przyda, a przynajmniej bez problemu go odnajdziesz.

Do podanych dań możesz przygotować ziemniaki, ryż, kluski, kopytka czy kawałek pieczywa. Wszystko zależy od tego co lubisz najbardziej. Ja uwielbiam warzywa w plasterkach zapiekane w piekarniku, ale robi się je dłużej niż 30 minut.

Masz w swoich zbiorach przepis, który uda się przygotować w pół godziny? Podziel się nim w komentarzu!

To jak, co jutro zrobisz na obiad?


Cześć! Miło mi, że zajrzałaś na moją stronę! Jestem Sylwia - mama dwóch fantastycznych chłopców, miłośniczka trendu "Zrób to sam" i wyszukiwania trików ułatwiających życie (albo raczej nic nierobienie). Czytam książki prawie tak szybko, jak biegam za dziećmi, wolne chwile spędzam na spacerach szukając ciekawych kadrów.

Polub moją stronę na Facebooku: https://www.facebook.com/Mamawdomu/
Zajrzyj na mój Instagram: https://www.instagram.com/mamawdomu//
Zerknij również do mojego sklepu: http://www.mamawdomu.pl/sklep//


Reklama:
Będzie mi miło, gdy podzielisz się tym wpisem z innymi 🙂
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest

4 komentarze/y w poście “Szybkie i łatwe pomysły na obiad w 30 minut – część I: dania z kurczakiem (+pdf do pobrania)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *