Denerwowało mnie gdy moja mama mówiła „Zostaw to na Święta!”. Wkurzałam się gdy obok leżały smakołyki, a ja nie mogłam ich ruszyć. Obiecałam sobie kiedyś, że u mnie w domu tak nie będzie. I nie było. Do czasu. W poprzednim tygodniu chłopcy opędzlowali wszystkie pierniczki. Wczoraj zrobiliśmy drugi raz. I w momencie kiedy Krzyś sięgał po kolejny świeżo upieczony kawałek, wyrwało mi się to powiedzenie. Tyle przegrać jednym zdaniem! Ale naprawdę musicie spróbować tych pierniczków, prawdopodobnie są przepyszne gdy trochę poleżą. Chociaż co ja o tym wiem, u nas nie zostały po nich nawet okruszki. Znowu!
Niewiele brakuje, żebym nauczyła się tego przepisu na pamięć. Na szczęście jest prosty, szybko robi się z niego pierniczki, a i moi mali podjadacze dzielnie pomagają w przygotowaniach.
Czego potrzebujesz?
-
2 szklanki mąki
-
2 łyżki miodu
-
3/4 szklanki cukru
-
1 łyżka sody oczyszczonej
-
1/2 torebki przyprawy do piernika
-
1 łyżka masła
-
2 jajka
-
1/3 szklanki ciepłego mleka
Przepis na pierniczki:
Mąkę przesiej na stolnicy. Dodaj 2 łyżki płynnego miodu i wymieszaj. Kolejno dodawaj do ciasta: cukier, sodę, przyprawę, masło i jedno jajko. Posiekaj nożem. Stopniowo dolewaj po jednej łyżce mleka i zagniataj ciasto ręką. (Uwaga! Mleka nie wykorzystasz zapewne w całości, dolewaj aż poczujesz, że masa jest idealna – czyli nie za twarda i niezbyt klejąca). Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką i wykrawaj foremkami pierniczki. Wyłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tylko nie jeden przy drugim, bo podczas pieczenia jeszcze urosną). Przed włożeniem do piekarnika wysmaruj pierniczki rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na pierniczki pochodzi z bloga Kwestia Smaku.
Podzielcie się swoimi patentami na ozdabianie pierniczków, ja tymczasem wkładam kolejną blachę do piekarnika, może tym razem doczekają do świąt!

Cześć! Miło mi, że zajrzałaś na moją stronę! Jestem Sylwia - mama dwóch fantastycznych chłopców, miłośniczka trendu "Zrób to sam" i wyszukiwania trików ułatwiających życie (albo raczej nicnierobienie). Czytam książki prawie tak szybko, jak biegam za dziećmi, wolne chwile spędzam na spacerach szukając ciekawych kadrów.
Polub moją stronę na Facebooku: https://www.facebook.com/Mamawdomu/Zajrzyj na mój Instagram: https://www.instagram.com/mamawdomu//
Zerknij również do mojego sklepu: http://www.mamawdomu.pl/sklep//
ja korzystam z tego: http://www.addicted-to-passion.com/2015/12/13/najpyszniejsze-pierniki/
ale ide probowac twojego przepisu – Basia
Super przepis. Bez proszku do pieczenia <3
Pozdrawiam Hania 🙂