Pomysłowe triki, które przydadzą Ci się przed świętami!

Przychodzę dzisiaj z prezentem niczym Święty Mikołaj. Upsss! To przecież nie te święta! W takim razie jak Zajączek Wielkanocny. Wiem o czym skrycie marzysz. Chciałabyś mieć więcej czasu dla siebie. Podaruje Ci kilka minut, które zaoszczędzisz używając odpowiednich trików. Podpowiem Ci również jak ułatwić takie czynności jak np. ozdabianie muffinek czy jak sprawić, aby łyżka nie wpadała do miski z masą. Zapraszam Cię do kuchni!

triki przy pieczeniu

     1. Odpowiednia temperatura w mniej jak 3 minuty

W wielu przepisach znajdziesz dopisek o tym, że produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Nie znaczy to nic innego, jak to, że najlepiej, aby użyte jajo czy masło nie było wyjęte prosto z lodówki. Proste, prawda? Tylko najczęściej czytam o tym w momencie, gdy jestem gotowa do pieczenia i nie chce mi się czekać, aż składniki nabiorą odpowiedniej temperatury. Jeśli jesteś tak samo zapominalska jak ja, a składniki do ciasta wyciągasz prosto z lodówki, podpowiem Ci jak sprawić, aby bardzo szybko nabrały odpowiedniej temperatury. W przypadku jajek, wystarczy, że włożysz je na 3 minuty do ciepłej wody. W przypadku masła, musisz zagotować wodę, wlać ją do szklanki, wylać, a jeszcze ciepłą szklankę nałożyć na masło. Para znajdująca się w naczyniu sprawi, że po chwili masło nie będzie lodowate. Dodam tylko, że ten patent sprawdza się również, gdy masz problem z posmarowaniem kanapki zmarzniętym masłem.

      2. Oddzielanie żółtka od białka w formie zabawy

Jeśli masz problem z oddzieleniem białka i żółtka, pokażę Ci świetny patent, z którym radzą sobie moje dzieci, a do tego świetnie się przy tym bawią. Potrzebna będzie Ci plastikowa butelka. Zatrzymujemy ją nad jajkiem, lekko naciskamy plastik, by wypuścić powietrze i jednocześnie wessać żółtko do środka. Szybko podnosimy butelkę, by żółtko nie uciekło nam z powrotem i przekładamy je do drugiej miski. Gotowe!

jak oddzielić żółtko od białka

       3. Gdy łyżka wpada do masy …

Wiesz co mnie zawsze najbardziej denerwowało przy przygotowaniu ciasta? Ten moment, w którym łyżka pozostawiona na chwilę w misce, uroczo ześlizgiwała się i zatapiała w masie! Zdarzyło Ci się to kiedyś? Mi się nie zdarza odkąd końcówkę łyżki owijam gumką recepturką! Taki prosty trik, a jak oszczędza moje nerwy!

      4. Aby nie chlapało …

Kolejne pytanie – czy zdarzyło Ci się zachlapać kuchnię przez masę rozbryzgującą się z miksera? Widziałam mnóstwo rozwiązań – pokrywy, osłony i inne cuda można znaleźć w sieci. Jednak po co przepłacać, gdy osłonkę można wykonać samodzielnie z jednego papierowego talerza? Wystarczy naciąć go w miejscach na mieszadła, nałożyć i gotowe!

mikser nie chlapał

     5. Wygodny stojak na książkę kucharską

Widziałam również wiele pomysłów na to, jak ustawić w kuchni książkę kucharską. Kiedyś kładłam ją po prostu na blacie, ale niestety często strony były później zachlapane. Od jakiegoś czasu przypinam ją do wieszaka na spodnie, który wieszam na uchwycie szafki i muszę przyznać, że to naprawdę wygodne rozwiązanie!

kuchenne lifehacki

      6. Butelka zamiast wałka

Każda szanująca się żona, powinna mieć na wyposażeniu wałek do ciasta. Solidny, mocny, drewniany. Jeśli jednak używa go do innych celów niż kulinarne, np. musi za jego pomocą wybijać mężowi dziwne pomysły z głowy, może go łatwo zastąpić. Oczywiście wałek, nie męża! Ciasto spokojnie rozwałkujesz butelką z winem. Lub bez wina.

     7. Gdy zabraknie papilotek …

Czy wiesz, że w prosty sposób możesz samodzielnie zrobić papilotki do pieczenia muffinek. Wystarczy wyciąć kilka kwadratów (o bokach 10 cm x 10 cm) z papieru do pieczenia, pozaginać je na szklance czy kieliszku i włożyć do foremki.

jak zrobić papilotki do muffinek

    8. Jak najłatwiej przekroić biszkopt

Zdradzę Ci teraz metodę, która w moim domu stosowana jest od kilku pokoleń. Zamiast próbować przekroić biszkopt nożem, by przełożyć go masą, stosujemy nić! Taką zwykłą nitkę, którą o wiele łatwiej manewrować. Wystarczy ułożyć ją w odpowiednim miejscu i powoli przesuwać raz w jedną, a raz w drugą stronę przyciągając do siebie. Efekt finalny wygląda lepiej niż przy krojeniu nożem!

      9. Gdy zabraknie cukru pudru

Kolejna moja oszczędna rada brzmi „nie kupuj cukru pudru, gdy sama możesz go zrobić”. Jak? Przecież to bardzo proste! Wystarczy zmielić zwykły cukier.

      10. Gdy nie mogę znaleźć sitka

Ile razy nie kupiłam małego sitka do posypywania ciasta cukrem pudrem, zawsze miałam problem by je znaleźć. Nie wiem jak to możliwe, ale moja kuchnia chyba pożera je tak, jak pralka skarpetki. W takich momentach szybko szukam zamiennika. A takim może być na przykład zaparzacz do herbaty.

kuchenne triki

      11. Oryginalnie posypane ciastko

Chcesz zaskoczyć swoich gości efektownym ciastkiem czy babeczką? Posyp ją cukrem pudrem przez ozdobną koronkę czy kawałek firanki, a otrzymasz ciekawy wzór!

       12. Jak zrobić czekoladowe wiórki

Kolejnym ciekawym pomysłem na zdobienie ciasteczek jest posypanie ich czekoladowymi wiórkami. Tu również nie odsyłam Cię do sklepu po gotowe rozwiązanie, bo wszystko czego potrzebujesz powinnaś znaleźć we własnej kuchni. Wystarczy użyć obieraczki do warzyw na kawałku czekolady i efektowne wiórki gotowe!

kuchenne pomysły

       13. Jak nakładać masę

Rękaw cukierniczy pomaga idealnie udekorować ciastko czy nałożyć lukier. Co jednak zrobić gdy nie masz go pod ręką? Kiedyś próbowałam odcinać róg woreczka, ale przyznaje, że nie było to idealne rozwiązanie. O wiele lepszym okazuje się nakładanie masy za pomocą strzykawki. Próbowałaś kiedyś takiego sposobu?

      14. Problemy przy krojeniu tortu

Zapewne nie raz miałaś problem krojąc tort. O ile pierwszy kawałek udało się ukroić prawie perfekcyjnie, kolejne nie szły już tak gładko, bo ciasto przyklejało się do noża. Polecam Ci po każdym ukrojonym kawałku zanurzyć nóż w kubku z ciepłą wodą. Wtedy krojenie powinno pójść bez najmniejszego problemu.

      15. Gdy ciasto się przypaliło …

Zdarzyło się. Zapomniałaś wyjąć ciasta na czas. Albo piekarnik nawalił. Spód jest spalony. Co zrobić? Możesz próbować odkroić zaczernione części lub też zetrzeć je na tarce do sera. Ten drugi sposób świetnie sprawdza się przy muffinkach.

      16. Twarde ciacho do zgryzienia

Gdy zrobione przez Ciebie ciastka czy pierniczki są tak twarde, że boisz się czy nie złamiesz na nich zębów, wystarczy włożyć je do puszki lub słoika, dodać kawałek jabłka i zakręcić wieczko. Po 24 godzinach ciastka zmiękną i będą idealne do jedzenia.

Znasz już nowe triki. Mam nadzieję, że chociaż część z nich sprawdzisz w swojej kuchni. Oczywiście z niecierpliwością czekam na relacje! Podziel się również swoimi trikami ułatwiającymi życie. A wolny czas, który zaoszczędziłaś na korzystaniu z trików, zawsze możesz spędzić na przeglądaniu mojego bloga lub Instagrama 😉 Polecam.

instagram mamawdomu


Cześć! Miło mi, że zajrzałaś na moją stronę! Jestem Sylwia - mama dwóch fantastycznych chłopców, miłośniczka trendu "Zrób to sam" i wyszukiwania trików ułatwiających życie (albo raczej nic nierobienie). Czytam książki prawie tak szybko, jak biegam za dziećmi, wolne chwile spędzam na spacerach szukając ciekawych kadrów.

Polub moją stronę na Facebooku: https://www.facebook.com/Mamawdomu/
Zajrzyj na mój Instagram: https://www.instagram.com/mamawdomu//


Reklama:
Będzie mi miło, gdy podzielisz się tym wpisem z innymi 🙂
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest

Jeden komentarz w poście “Pomysłowe triki, które przydadzą Ci się przed świętami!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *