Mali kucharze przedstawiają przepis na ketchup doskonały!

Podobno istnieją dzieci, które zjadają wszystkie potrawy. Nie grymaszą. Nie marudzą. Tylko mlaskając zjadają ziemniaczki, brukselkę i kotlecika. Podobno! Mogę się pochwalić, że moje dzieci też można zaliczyć do takich, które wszystko zjedzą. Jest tylko jeden warunek! Wszystko musi być polane ketchupem. A najlepiej gdyby to nie ketchup był dodatkiem, a daniem głównym z odrobiną kotleta, frytek czy warzyw. Możesz podać wykwintną potrawę, na widok której kubki smakowe szaleją, zapach przyprawia o motyle w brzuchu i z chęcią sięgasz po widelec, gdy oni pytają „a ketchup do tego?”. Dlaczego ja dzisiaj tyle piszę o ketchupie? Bo mam genialny przepis, którym zaraz się z Tobą podzielę. W życiu nie zgadniesz z czego zrobiliśmy ketchup, no spróbuj!

ketchup z cukinii przepis


Jaki jest Twój typ? Pewnie pomyślałaś o pomidorach? Nie tym razem! A co powiesz na cukinię? To jest to! Nie uwierzyłabym, że ketchup z cukinii może być tak dobry, gdyby teściowa nie przyniosła mi słoika na wypróbowanie. Przepadłam już po pierwszej łyżce. Bo ten ketchup nie smakuje jak ten sklepowy! Trudno mi określić jego smak jednym słowem, ale dodaję go do pizzy, kanapek, a nawet jako sos na szybko do makaronu.

W czym tkwi sekret? W odpowiednim przygotowaniu, bo gdy robisz coś, wkładając w to serce, nie może się nie udać! A gdy z pomocą przychodzą Ci mali kucharze, wiesz, że to będzie najlepszy przepis ever!

Zabawa rozpoczęła się wcześnie rano od przygotowania składników:

  • 1,5 kg cukinii

  • 0,5 kg cebuli

  • 1 łyżki soli

Młodzi kucharze zabrali się do obierania i krojenia cukinii (w kostkę). Cebulę postanowili mi zostawić. W końcu faceci i w życiu i w kuchni nie płaczą, a mama zawsze może. Obraną cukinię i cebulę zasypaliśmy solą i odstawiliśmy na jakieś sześć godzin.

Po czasie spacerów, zabaw i błogiego lenistwa, przyszła pora na kolejny etap tworzenia niesamowitego ketchupu. Wyciągnęliśmy z szafek:

  • 2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki

  • 0,5 łyżeczki chilli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego

  • 0,5 szklanki octu

  • zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Do gara z cukinią, cebulą i solą, dodaliśmy cukier i gotowaliśmy przez 30 minut na wolnym ogniu, aż do rozgotowania. Następnie dodaliśmy dokładnie wymierzone ilości papryki, pieprzu i koncentratu pomidorowego. Gotowaliśmy wywar przez kolejne 30 minut, zmieniając co jakiś czas wartę kucharza z łyżką, który pilnował by się nie przypaliło. Ulubiona część przepisu – blendowanie na gładką masę, odbyło się ku mej radości przy czystych ścianach. Pozostało już tylko dodać ocet i zioła do smaku, zagotować i przelać ketchup do słoików. I gotowe! Można cieszyć się smakiem. Oczywiście, jak trochę przestygnie!

Spróbuj koniecznie! Nie pożałujesz, bo ten ketchup jest naprawdę niesamowity. A jeśli masz jakieś ciekawe przepisy na pyszności, koniecznie się nimi podziel – uwielbiamy testować nowości!

Reklama:

10 komentarze/y w poście “Mali kucharze przedstawiają przepis na ketchup doskonały!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *