Domowe lody śmietankowe, czyli deser, który dał mi tytuł „Super Mamy”

W moim mieście jest lodziarnia, do której ustawiają się naprawdę ogromne kolejki. Czasami trzeba w niej czekać nawet 30 minut i więcej. Ale uwierzcie mi, że naprawdę warto! W czym tkwi sekret? Lody robione są według domowego przepisu. O ile uwielbiam lody w każdej postaci, nie ważne czy na patyku, w czekoladzie, kubeczku czy w rożku, tak te domowe, przebijają je o głowę. Na całe szczęście udało mi się odkryć przepis na własnoręcznie wykonane lody śmietankowe. Dzięki temu nie musimy stać w długich kolejkach, a moje dzieciaki są tak zachwycone, że biegają po sąsiadach chwaląc się „super mamą” i częstując wszystkich lodami.

przepis na lody

Chcesz zrobić w domu lody śmietankowe? Nic trudnego! Łap przepis!

Przygotuj:

  • 4 jajka

  • 120 g cukru pudru

  • 500 g śmietanki 30 %

  • śmietan fix

Lody robiłam przy pomocy robota kuchennego Kohersen. Jeśli masz w domu pomocnika tej lub podobnej firmy, za chwilę podam przepis, ale nie martw się pokażę Ci również jak zrobić je w tradycyjny sposób.

lody najlepszy przepis

Przepis z pomocą robota kuchennego:

  • załóż motylek, do naczynia miksującego wbij 4 białka, ubijaj przez 3 minuty na „4” dodając połowę cukru pudru

  • podgrzewaj przez minutę w 70 stopniach na „2”

  • odstaw do ostygnięcia do innego naczynia

  • do naczynia włóż żółtka i resztę cukru pudru, podgrzewaj przez 3 minuty w 70 stopniach na „5”

  • odstaw do ostygnięcia

  • śmietankę ubijaj przez 3 minuty, pod koniec dodaj śmietan fix

  • do ubitej śmietany dodaj ubite białka i żółtka i wymieszaj

  • przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny

przepis na lody

Przepis z wykorzystaniem miksera i kuchenki:

  • białka z połową cukru pudru ubij na sztywną pianę

  • w garnuszku utrzyj żółtka z pozostałym cukrem

  • podgrzej żółtka, ale tak aby nie zagotować masy, a potem odstaw ją do ostygnięcia

  • ubij śmietankę, pod koniec dodaj śmietan fix

  • połącz i wymieszaj (łyżką!) białka, żółtka i śmietankę

  • przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 4 godziny

lody śmietankowe jak zrobić

Uwierz mi na słowo, że warto spróbować tych lodów! Będziesz zachwycona. Twoje dzieci również. Już niebawem podzielę się z Tobą kolejnymi przepisami, których warto spróbować. Tymczasem czekam na Twoją opinię o lodach śmietankowych, chociaż jestem przekonana, że będą Ci smakować!

Reklama:

6 komentarze/y w poście “Domowe lody śmietankowe, czyli deser, który dał mi tytuł „Super Mamy”

  1. Jestem zachwycona tym przepisem tym bardziej że od dłuższego czasu szukałam przepisu na domowe lodymam jednak pytanie jak długo mogę przechowywać lody w zamrażalniku?pozdrawiam

    • Lody są naprawdę pyszne! A jak długo przechowywać? U nas najdłużej wytrzymały tydzień, ale nie dlatego, że się popsuły tylko zbyt dużo łakomczuchów mamy 🙂 A z podanej porcji wychodzi ok 1 litr lodów

  2. Zrobiłam chyba coś nie tak, bo mi nie smakuja. Mialam 300ml śmietany 30% i 200ml dodalam 36%. Rozwarstwiaja sie. Czuje jakbym jadla słodkie masło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *