Kostki rosołowe, vegeta, a nawet nutella – to wszystko da się zrobić bez zbędnego „E”!

Programy typu „Master Chef” powinny być całkowicie zakazane dla dzieci! Naogląda się tego taki małolat i wiesz co ja później mam przy obiedzie? Przy moim stole przestają siedzieć Krzyś i Damianek, zamiast nich pojawia się mini wersja Magdy Gessler i Michela Morana. Dłubią widelcem czy łyżką po talerzu, komentują, robią wyniosłe miny i głośno, jak na jurorów przystało, wydają opinie. Na szczęście nie są one zbyt krzywdzące, bo jak mogłyby być, gdy moi chłopcy potrafią w jeden wieczór zjeść 2 litry rosołu! Nie myśl sobie jednak, że to jakieś małe żarłoki, co to, to nie! Potrafią być bardzo wybredni. Ale zupa na domowej roboty kostce rosołowej jest nie do przebicia. Przekonaj się sama!

Przepis na kostkę rosołową

Co będzie Ci potrzebne by zrobić kostkę rosołową bez zbędnej chemii?

  • 1 pierś z kurczaka

  • pęczek włoszczyzny (pietruszka, marchew, por, seler)

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g wina czerwonego wytrawnego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 200 g soli

  • przyprawy: lubczyk, szałwia, rozmaryn, goździk, liść laurowy

kostka rosołowa przepis

Zmiel mięso z kurczaka. Posiekaj dokładnie warzywa. Dodaj sól, wino, przyprawy i gotuj ok. 45 minut. Po wystudzeniu dokładnie zmiksuj, przełóż do słoika i trzymaj w lodówce. 1 pełna łyżeczka powstałej masy, odpowiada 1 kostce rosołowej.

A skąd mam taki przepis? Wyobraź sobie, że jakiś czas temu zgłosiła się do mnie firma Kohersen z propozycją przetestowania wielofunkcyjnego robota kuchennego. Uwielbiam gadżety, które mają ułatwiać codzienność. Taki robot to było coś o czym marzyłam – oszczędza nie tylko czas, ale i miejsce w szafkach, bo miksuje, sieka, ubija, rozdrabnia, mieli, a nawet gotuje na parze. W dołączonej do niego książce z przepisami był właśnie ten na domowe kostki rosołowe.

kohersen robot opinie

Pierwsze kroki nie były łatwe. To jak z nowy lokatorem, musieliśmy się najpierw poznać, by się polubić. Jak to mówią, kto się lubi ten się czubi, więc zaczęło się od zgrzytu. Pierwszy obiad miał być wspaniałym cudownym przeżyciem. Nastawiłam wszystko jak trzeba, raz dwa zmieliłam mięso, wyrobiłam, ulepiłam pulpety i wstawiłam ryż w koszyczku. Miało być pięknie i smacznie. Niestety nie przewidziałam jednego! Moje poprzednie urządzenie do gotowania na parze powiadamiało mnie, że kończy się woda w zbiorniku. To niestety nie! Na moje szczęście urządzenie wykonane jest ze stali nierdzewnej, więc ani misa, ani ryż nie poszły z dymem. Ale tu nastąpił pierwszy foch. Kolejny nastąpił, gdy chciałam upiec bułeczki. Tym razem przesoliłam. Wprawdzie to nie wina robota, ale na kogoś trzeba zgonić. Powiedziałam sobie wtedy, że do trzech razy sztuka i upiekłam chleb tostowy. Wyszedł idealny! Chrupiący, wspaniale uformowany! Wprawdzie nie poleży tyle ile sklepowy, ale nie zawiera połowy tablicy Mendelejewa. Łap przepis!

Przepis na chleb tostowy

Ciasto zrobisz łącząc ze sobą:

  • niepełną szklankę ciepłej wody

  • 1 jajko

  • 40 g drożdży

  • łyżeczkę cukru

  • 20 g oliwy

  • 400 g mąki pszennej

  • pół łyżeczki soli

przepis na chleb tostowy

Jeśli tak jak ja korzystasz z robota firmy Kohersen, nastawiasz wyrabianie na 2 minuty. Jeśli robisz to ręcznie nastaw się na dłuższe wyrabianie i zlepione łapki. Ciasto przełóż do blaszki, wierzch posmaruj białkiem i wstaw do piekarnika. Najpierw nastaw 50 stopni na 20 minut, a potem na 200 stopni na 30 minut. O tym, że warto czasem samodzielnie upiec chleb, przekonasz się czując zapach świeżego pieczywa w swoim domu!

Pokazałam Ci już przepis na chleb i kostki rosołowe. Kolejny produkt, który pozwoli Ci pozbyć się z kuchennych szafek nadmiaru litery „E” w składzie to domowej roboty Vegeta.

Przepis na Vegetę:

  • pęczek włoszczyzny

  • 1 łyżka kurkumy

  • 2 łyżki soli

przepis vegeta

Na początek posiekaj warzywa na drobne kawałki, możesz je zetrzeć na tarce lub skorzystać z robota kuchennego. Ułóż włoszczyznę na blaszce w piekarniku w temperaturze ok. 100 stopni. Co jakiś czas mieszaj warzywa, aby wysuszyły się równomiernie. Uprzedzam, że może to zająć nawet kilka godzin. Wysuszone warzywa rozdrabnij wraz z kurkumą i solą. I gotowe! Prawda, że proste? A jak smakuje!

Przepis na nutellę

Na koniec, uwielbiana przez dzieci Nutella. Jest już bardzo bliska ideału, ale niestety mimo przełożenia do słoika po słodkiej masie, dzieci poznały się, że „to nie to”. Może u Ciebie sprawdzi się ten zamiennik, mi naprawdę smakuje, więc polecam przepis:

  • 100 g orzechów laskowych (zamieniłam je na brazylijskie, dostępne w Lidlu)

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżki miodu

  • 50 g oleju kokosowego lub oliwy

  • 1/2 szklanki mleka

Wystarczy tylko orzechy rozmielić w drobny pył, dodać pozostałe składniki i porządnie wymieszać.

Z każdym dniem coraz bardziej przekonuję się, że wiele rzeczy, które w sklepie wkładamy do koszyka, możemy równie dobrze zrobić w domu! Ostatnio wypełniłam słoik domowym majonezem i okazało się, że to opcja nie tylko zdrowsza, ale również oszczędniejsza! W planach mam również wykonanie lodów, a nawet żółtego sera. Jeśli wyjdą smaczne, na pewno Ci o tym napiszę! Przepisów szukaj na stronie www.kohersen.pl

kohersen czy thermomix

A do Ciebie mam ogromną prośbę, jeśli masz sprawdzony przepis na domowe bułeczki, podziel się proszę, bo testowałam już kilka, ale nie mogę znaleźć idealnego!

Zapisz

Zapisz

Reklama:

10 komentarze/y w poście “Kostki rosołowe, vegeta, a nawet nutella – to wszystko da się zrobić bez zbędnego „E”!

  1. też mam Kohersena. za kostkę rosołową i nutelle jestem Ci wdzięczna niezmiernie. dzięki za te przepisy, nie ma to jak poznawanie kolejnych możliwości tego robota.

  2. Te kostki swoetna sprawa. Ja ostatnio (majac juz dosc pierogiw) autrsko zaczelam mielic mieso z rosolu z warzywami i rozcinczalam troche rosolem. A yakie kostki proponuje zamrozic w pojemnikach na lód!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *